Gällande regler

Dessa ordningsregler har beslutats på föreningsstämman den 6 maj 2002.

Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar

 

Ordningsregler

1. Om allmän aktsamhet

a) Tänk på att vara aktsam om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.

b) Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen eller fastighetsskötarfirman enligt anslag på entrétavlan.

2. Om säkerhet

a) Kontrollera att ytterporten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering

b) Släpp inte in någon okänd person i fastigheten

c) Lämna inte vinds- eller källardörrar olåsta

d) Var försiktig med eld

e) Din lägenhet skall vara utrustad med brandvarnare

f) Meddela grannar eller styrelsen om du under en längre tid är borta från din lägenhet

3. Om tillsyn av lägenheten och gemensamma kostnader

Din lägenhet måste ha regelbunden tillsyn även när du är bortrest. Kranpackningar och rör kan brista och ställa till stor skada både i din och andra lägenheter. Vattenlås torkar också ut och ger avloppsstank om dessa inte fylls med vatten regelbundet. Be någon titta till lägenheten någon gång i veckan. Under inga omständigheter får lägenheten lämnas utan tillsyn i månadslånga perioder.

Var och en svarar för att kranpackningar, skadade rör eller t.ex. spolanordningen i toaletterna byts så snart ett fel upptäcks. Om det sker ett rörbrott i kök eller badrum måste du omedelbart stänga av vattnet med de avstängningsventiler som finns i varje lägenhet i kök respektive badrum.

Det är också allas ansvar att meddela styrelsen eller fastighetsförvaltaren om något i huset är trasigt. Exempelvis måste du omedelbart rapportera om det kommer vatten ur skvallerröret som är placerat i badrummet eller i klädkammaren.

Iaktta sparsamhet vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Byt kranpackning när vatten står och droppar.
Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Kostnader för vatten och el betalas av alla bostadsrättshavare gemensamt.

4. Balkonger

Balkonger får inte användas för:

a) permanent förvaring av diverse bohag som inte hör till normal balkongmöblering

b) skakning av mattor

c) grillning, om inte närboende grannar gett sitt samtycke

Blomlådor skall placeras innanför balkongräcket.
Se till att balkongdörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.
För inglasning av balkong krävs bygglov och tillstånd av föreningen.

5. Mattpiskning

För piskning och vädring av mattor, sängkläder mm. finns piskbalkong på vinden

6. Matning av fåglar

Matning av fåglar är inte tillåten inom fastigheten på grund av att matrester riskerar att locka till sig råttor eller andra

7. Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga belägen i källaren. Bokningstavla och särskilda ordningsregler finns här och i tvättstugan. Se till att du följer reglerna. Det finns också en icke bokningsbar jourtvättmaskin i källaren.
OBS! Mattor får inte tvättas i tvättmaskinerna.

8. Cyklar, mopeder, barnvagnar, rullatorer

Cyklar och mopeder ska förvaras i cykelrummet eller i cykelstället på gården. Endast barnvagnar och rullatorer får placeras i entré eller trapphus, dock på sådant sätt att de inte hindrar fri passage. Cyklar får inte ställas utanför porten.

Egna dörrmattor får inte placeras utanför den egna ytterdörren i trapphuset

9. Gården

Snöskottning - Vintertid finns redskap i porten. Alla medlemmar ska efter förmåga se till att gångarna hålls snö- och isfria samt sandade.

Gräsmattan - Alla medlemmar ska också efter förmåga hjälpa till med gräsklippningen.

För att hålla gräsmattan i någorlunda skick ber vi alla undvika att gå på gräsmattan fram och tillbaka mellan porten och gatan. Däremot kan man naturligtvis strosa omkring på gräsmattan eller t ex ligga och sola. Släng inte cigarettfimpar på gräsmattan eller gångar och tänk på att fimpar slängda från balkongen inte bara skräpar ner, de kan också orsaka brand.


10. Avfallshantering, el-avfall, kemiska produkter

a) Allt hushållsavfall ska vara väl förslutet i täta plastpåsar som håller lukt inne och skadedjur ute. Styrelsen uppmanar alla att sortera avfallet och lämna glas, plast, plåt mm till närmaste återvinningsplats. Glas får under inga omständigheter slängas i soptunnorna. Tidningar, tidskrifter och reklambroschyrer läggs i papperinsamlingsbehållarna på gården. Där får inte äggkartonger, andra förpackningar av kartong eller tex. wellpapp läggas. Det bästa är att lämna detta till återvinningen, annars i soptunnorna.

b) Grovsopor i form av stora kartonger, möbler, kylskåp, byggmaterial och liknande får inte ställas i källaren eller vid soptunnorna. Renhållningen tar inte med grovsopor som placeras bredvid soptunnorna. Föreningen svarar för att en container för grovsopor ställs upp utanför huset en gång per år. Då kan alla passa på att göra sig av med sina grovsopor, dock ej kyl, trys, el- eller annat elektronikavfall. Alternativet är att själv forsla detta till återvinningscentrum i Östberga.

c) Miljöfarligt avfall som tex. lösningsmedel, färgrester och dylikt måste lämnas in för destruktion. Det kan antingen lämnas på vissa bensinstationer eller i Östberga. Batterier lämnas i batteriholkarna och läkemedelsrester lämnas tillbaka på apotek.

d) Enligt lag skall el- och elektronikavfall samlas in särskilt och får därför inte lämnas i soporna eller i containern. Du ansvarar själv för att transportera sådant avfall till närmaste miljöstation.

11. Källare och vind

På vind och i källare får förvaras personliga tillhörigheter endast i de egna förråden. Gångarna skall hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom på vind och i källare.

12. Parabolantenn

Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke

13. Husdjur

Innehavare av husdjur är skyldig att övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar. Plocka upp djurets spillning.

14. Störningar

För att alla skall trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse kan bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex i trappa, hiss och tvättstuga.

Några exempel på vad lagen menar:

a) Ljudstörningar är inte tillåtna. Man får inte störa genom att föra oväsen som t ex att tala för högt eller skrika. Man får inte spela högt på musikanläggning eller musikinstrument eller ha TVn på alltför högt.

b) Grannarna får inte heller störas av oväsen i trappan på grund av besökare till lägenheten. I vår fastighet är det extra viktigt att stänga hissens grind och dörr tyst, liksom sin egen lägenhetsdörr.

c) Hundar får inte skälla eller yla så att omkringboende störs.

Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från kl 22 på kvällen till kl 7 på morgonen.
Tvätt- och diskmaskiner skall inte köras under denna tid. 

15. Andrahandsuthyrning

Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke skall vara skriftlig och skall innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som skall hyra lägenheten. Mer information finns att läsa här.

16. Lägenhetsunderhåll

Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som skall underhållas framgår av föreningens stadgar (länk) Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder är du skyldig att se till att det repareras.

Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. En särskild bostadsrättförsäkring kan vara ett bra skydd om olyckan är framme.

Diskmaskiner - Alla lägenheter har en speciell diskmaskinsanslutning under diskbänken. Denna måste användas vid installation av ev. diskmaskin. Det är inte tillåtet att ansluta en diskmaskin direkt till kökskranen, eftersom detta medför att varmvatten trycks in i kallvattensystemet.

Fläktar och ventilation - Det är bara tillåtet att installera kolfilterfläktar. P.g.a. vårt ventilationssystem orsakar vanliga fläktar att den dåliga luften blåser ut hos dina grannar. Det är också absolut förbjudet att ändra inställningen i ventilationsdonen i kök och badrum. Dessa är justerade så att alla lägenheter har rätt luftflöde och om du ändrar din inställning påverkar det luftflödena i dina grannars lägenheter. Observera också att ventilationsdonen bör rengöras så att de inte sätts igen av damm. Ett tips är att öppna ett fönster i ett angränsande rum när du t.ex. steker för att undvika matos i trapphuset.

Badrummet - Tänk på att rengöra golvbrunnen med jämna mellanrum. En igensatt golvbrunn kan förorsaka översvämning med fuktskador som följd.

Säkerhetsdörrar - Flera av föreningens medlemmar har på egen bekostnad installerat säkerhetsdörr. Den som har för avsikt att byta dörr måste installera en dörr av samma utseende som övriga säkerhetsdörrar i huset. Informera styrelsen inför förestående dörrbyte.

17. Förändringar i lägenheten

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbete i lägenheten.

18. Om Du tänker flytta

Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också skall godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Tag därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap skall även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.
Glöm inte att lämna kvar dessa ordningsregler till den som övertar din lägenhet.

 

Ansvar för ordningen

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den  löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna.

Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset. Alla är i princip skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar och som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

För vem gäller reglerna

Ordningsreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättshavare. Även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först anmana medlemmen att följa reglerna. Först därefter och om medlemmen trots anmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning.

Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.